תפריט נגישות

רחל פינגולד לוין ז"ל

רחל פינגולד
בת 72 במותה
בת צדוק
נולדה בפולין - גרודנה
בתרל"ו, 1876
התגוררה בירושלים
חללת פעולת איבה
בי"ב באדר א' תש"ח, 22/2/1948
במלחמת העצמאות
מקום אירוע: ירושלים - בן יהודה
באזור ירושלים והסביבה
מקום קבורה: תל אביב, בית הקברות הישן (טרומפלדור)
הותירה: ילדים ונכדים

קורות חיים

רחל בת צדוק נולדה בשנת תרל"ו (1876) בגרונדו, פולין. שם נישאה ליצחק אייזיק יהושע פינגולד שהיה סוחר ופעיל בתנועת חובבי ציון. המשפחה הצעירה עלתה לארץ ישראל בשנת 1900 והתיישבה בירושלים, בעלה החל לנהל את עסקי אחיו. בראשית מלחמת העולם הראשונה גורשה המשפחה למצרים בידי הטורקים, כרבים מאנשי היישוב העברי בארץ. לאחר שובם התיישבו בתל-אביב ובעלה פתח בית חרושת לסיגריות.

ביום י"ט באב תרפ"ט (25.08.1929) עם פרוץ מאורעות תרפ"ט בתל-אביב, נהרג בעלה מידי ערבים בעת שחש, עם שלושה מתנדבים, להציל שני פועלים באבו-כביר. רחל נותרה עם שבעה יתומים וגידלה את ילדיה לתפארת. בזיקנתה עברה לגור עם משפחת בתה מלכה, ברחוב בן יהודה בירושלים.

במהלך חודש פברואר 1948 החליט עבד אל קאדר אל חוסייני , מפקד הכוחות הערביים באזור ירושלים, לבצע פיגוע גדול בלב ירושלים היהודית. משימה זו בוצעה על ידי שישה עריקים, שוטרים וחיילים בריטים, ששיתפו פעולה עם הערבים וגנבו למענם שלוש משאיות צבאיות ומשוריין אלחוט בריטי. על שלוש המשאיות הועמסו למעלה מטונה חומרי נפץ וכן אמצעי חבלה נוספים. ארבעת כלי הרכב, נהוגים בידי העריקים הבריטים, יצאו לדרכם בשעת בוקר מוקדמת של יום 22.02.1948 מעימוואס ליד לטרון. בהגיעם למבואות ירושלים, ליד רוממה, נעצרו לפני מחסום יהודי שלאנשיו ניתנה הוראה לעשות חיפוש ברכב ונוסעים ערביים, אך לא ברכב בריטי. לכן לא יכלו אנשי המחסום לעצור את השיירה והיא המשיכה בדרכה לרחוב בן יהודה במרכז ירושלים היהודית. כלי הרכב נעצרו, הערבים הדליקו את פתילי חומרי הנפץ וירו בשני יהודים שעברו בסמוך. מיד אחר כך עלו על המשוריין והסתלקו מהמקום בנסיעה מהירה.

בהתפוצצות האדירה, שארעה סמוך לשעה 06:30 בבוקר, נהרסו ארבעה בניינים. בהם המלונות "אטלנטיק" ו"אמדורסקי", בהם היו הרוגים רבים, ושני בנייני דירות נוספים. כמו כן נפגעו קשה בניינים נוספים בסביבה. בסך הכולנהרגו בפיצוץ וביריות הבריטים 52 אנשים. רוב הנפגעים שהו בבתים שנהרסו ובבתי המלון. בהם היו גם משפחות שלמות. כמה עשרות נפגעו קשה ושניים מהפצועים נפטרו מאוחר יותר מפצעיהם. שלושה מ- 52 החללים הוכרו כנופלים במערכות ישראל והשאר היו אזרחים. כ- 200 נפצעו באורח קל מהפיצוץ. היה זה האסון הכבד ביותר שפקד את היישוב היהודי בירושלים, באירוע אחד, במלחמת העצמאות.

בין ההרוגים היתה גם רחל שנפטרה בו ביום - י"ב באדר א' תש"ח (22.02.1948). בפיצוץ ניספו גם בתה וחתנה, מלכה ואברהם אפוטובסקי, ונכדה יהושע.

בת 72 במותה. הובאה למנוחת עולם, עם בני משפחתה, בבית העלמין ברחוב טרומפלדור בתל-אביב, סמוך לקבר האחים בו נטמן בעלה, 19 שנים קודם לכן.

הופק במערכת "גלעד-לזכרם", באמצעות חב' תבונה בע"מ (054-6700799)
בניית אתרים: לוגו חברת תבונה